Blog

Praten in jezelf, wie praat er dan met wie?

Heb je wel eens opgemerkt dat je in jezelf zit te praten? En heb je daar ooit wel eens over nagedacht? Heb je je wel eens afgevraagd wie er dan eigenlijk tegen wie praat? Je stiekem afgevraagd of je misschien toch een beetje gek was? Nou, ik kan je gerust stellen hoor, praten in jezelf, we doen het allemaal.

Een verzameling Ikjes

Fotolia_42883533_XS.jpgJe zou jezelf kunnen zien als een verzameling verschillende ‘ikjes’ die soms hele verschillende dingen belangrijk vinden. En die dan onderling zoveel strijd kunnen hebben dat je je nergens anders meer mee bezig kunt houden. Als het allemaal delen van jezelf zijn, kun je er ook van uitgaan dat alle delen iets positiefs willen (iets voor je bereiken of je ergens voor behoeden). Dan is het natuurlijk ook belangrijk dat ze allemaal tijdig aan het woord kunnen komen. Het is net politiek bedrijven met je ikken, hoe krijg je ze allemaal tevreden? Welnu, door het oerhollandse poldermodel erop los te laten.

Een voorbeeld uit de praktijk

Maria heeft een sterk ontwikkeld genietersdeel in zichzelf. Ze vindt het heerlijk om ’s ochtends als ze wakker is, nog een half uur in haar warme bed na te sudderen. Helaas voor dit deel heeft Maria ook een baan waarvoor ze ’s ochtends om 7.00 moet opstaan. Iedere ochtend is het weer raak, de sluimerknop word ingedrukt, na tien minuten nog een keer, en dan nog een keer. Met als gevolg dat ze zich vervolgens moet haasten, nauwelijks tijd heeft voor ontbijt en ze regelmatig de trein mist en te laat op haar werk komt. Haar werknemersdeel begint in toenemende mate te protesteren. En nadat ze verschillende keren door haar leidinggevende aangesproken is en deze dreigt met ontslag, begint het ook bij Maria te dagen dat er iets moet veranderen. Ze realiseert zich dat hier sprake is van tegenstrijdige behoeften.

Al polderend met zichzelf komt ze tot de volgende oplossing: vier dagen stapt zij uit bed zodra de wekker is gegaan. Geen toegeven meer aan het genietersdeel, de werknemer krijgt voorrang. Natuurlijk sputtert dit deel nog wel wekenlang als de wekker gaat, maar ze besluit dat ze daar gewoon niet meer naar luistert. Het enige wat ze dan nog zegt is: ‘Nog ..x vroeg opstaan, en dan mag ik weer drie dagen uitslapen. Hup, de benen over de rand, de rest volgt vanzelf.’

Blog van auteur op de website van de FNV (maart 2011)

Zie     http://www.wanneerzegjijstop.nl

Ontdek je gebruiksaanwijzing

Hoe kun je nu voorkomen dat het deel dat de luidste stem heeft, altijd wint? Het kan toch niet zo zijn dat het recht van de sterkste geldt bij het maken van keuzes? Hoewel, altijd uitslapen? Nou, voor een paar weken lijkt dat menigeen best aantrekkelijk. Maar ja, als dat ten koste van je baan gaat, dan wordt het weer een ander verhaal. Om dit soort discussies met je delen op te lossen heb je een soort voorzitter nodig. Een voorzitter die een metapositie inneemt. Die het overzicht heeft en herkent welke delen te veel of te vaak aan het woord zijn en welke delen juist te weinig aan bod komen.

In het boek Ontdek je gebruiksaanwijzing wordt aangegeven hoe je de klas als metafoor kunt gebruiken om met je innerlijke delen in gesprek te gaan. Met de docent in de rol van voorzitter. Het boek staat vol met tips om deze docent bij te spijkeren, zodat hij eerder kan herkennen dat delen te veel of te weinig aan het woord zijn. En hij krijgt tips over wat hij het beste kan doen om de rust in de klas te herstellen.